ADHD of Autisme


Autorijden met adhd of autisme vergt aandacht, concentratie, planning, beheersing en rekening houden met elkaar.

Rijles met ADHD of Autisme

Personen met ADHDADD of een Autisme Spectrum Stoornis kunnen, bij gebleken medische geschiktheid, net als ieder ander in aanmerking komen om een rijbewijs te halen. Rijschool Thomas is gecertificeerd om deze categorie leerlingen daarbij te begeleiden.

Omdat personen met ADHD of Autisme een iets andere wijze van informatieverwerking hebben gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend, en vraagt de wijze waarop de rijles wordt gegeven een speciale op hen, individueel, afgestemde aanpak.

Om een cursist zo goed mogelijk te kunnen begeleiden op weg naar het examen, is het belangrijk om inzicht te hebben in zijn/haar specifieke manier van denken en doen. Hierdoor kunnen wij, op een op de leerling afgestemde manier, prettig en overzichtelijk les geven en de cursist op verantwoorde wijze de vaardigheden van het autorijden en verkeersdeelname bijbrengen. Het is daarom belangrijk dat er – voorafgaande aan de lessen – met de leerling zelf en/of de ouders of verzorgers van de leerling een intake gesprek gevoerd wordt om een zogenaamde instructie “handleiding” voor de omgang met de cursist te verkrijgen. Hierdoor kunnen zaken ontweken worden die mogelijke negatieve prikkelingen, bij de cursist, kunnen veroorzaken.

ADHD of Autisme Rijschool Thomas
adhd of autisme bij rijschool thomas

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Bij een ASS zoals Klassiek Autisme,  PDD NOS en Syndroom van Asperger, spelen de informatieverwerking en inlevingsvermogen een belangrijke rol. Wat zie je, wat voor waarde geef je aan wat je ziet en wat doe je met die informatie in het verkeer is natuurlijk heel belangrijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met gedrag van weggebruikers die zich anders gedragen dan wat jij verwacht.
Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor jou heel goed mogelijk je rijbewijs te halen!

Kijk voor vragen over ASS en praktijkexamen doen bij de volgende link: FAQ – Mag ik autorijden als ik autisme heb?

AD(D)HD

Bij ADD speelt het richten van de aandacht een grote rol. En iemand met ADHD komt er ook nog eens hyperactiviteit en/of impulsiviteit kijken.

  • Bij leerlingen met ADD wordt er gelet op hoe vaak en op welke momenten jij je aandacht verliest en geven je aanwijzingen hoe jij je aandacht erbij kunt blijven houden.
  • Tijdens de rijles kijken we bij ADHD of en waar uitdagingen/spanningen zich voordoen. Ten eerste helpen we je je aandacht te richten op wat belangrijk is in het verkeer. Ten tweede leren we je herkennen van je onrust en/of impulsiviteit tijdens het rijden en geven daarbij aan hoe het ontstaat en hoe je het zelf kunt verminderen.

Kijk voor vragen over AD(D)HD en praktijkexamen doen op de volgende link: FAQ – Mag ik autorijden als ik ADHD of ADD heb?

Helpt je op weg naar je vrijheid

Rijschool Thomas

Onze contact gegevens

Adres:
Botter 73
3751 ZC Bunschoten

Email:
auto@rijschoolthomas.com

Telefoon:
06 – 108 25 125

rijles gebied rijschool thomas

Contactformulier

Uitgelichte recensie’s